La importància de l’educació emocional

“La vida en familia supone nuestra primera escuela para el aprendizaje emocional: en tan íntimo caldero aprendemos qué sentimientos abrigar hacia nosotros mismos i cómo reaccionaran otros a tales sentimientos; cómo pensar acerca de esos sentimientos y qué elecciones tenemos a la hora de reaccionar; cómo interpretar y expresar esperanzas y temores.”

Goleman, 2014

La família es el nostre primer agent socialitzador és l’encarregat de donar les principals estructures de l’infant, d’ella i del ambient emocional viscut dependrà l’individu adult que sorgirà. Davant una societat més agressiva i competitiva, la família hauria de ser un lloc afectiu privilegiat de seguretat.

 Com pares i mares una de les prioritats es aconseguir que els fills/es siguin feliços. Davant d’aquesta prioritat podríem parlar de la Intel·ligència Emocional, que és la capacitat de poder conèixer el nostres propis sentiments i emocions, poder ser capaços de controlar-les i interpretar els sentiments dels altres. Controlar les emocions, serena la ment, ens permet afrontar la presa de decisions difícils, en situacions desagradables o de canvi. És important controlar-les per actuar en un cert equilibri, obtenir un funcionament més racional, ens ajuda a no prendre decisions impetuoses.  Són molts els resultats de poder gestionar les emocions com augment de l’autoestima, millor adaptació social, escolar i familiar, disminució estrès, etc.

Cuidem la llavor, amb les seves pròpies singularitats, el seu propi aprenentatge, que amb l’ajuda d’uns bons jardiners/es que li proporcionin les eines necessàries, l’aigua, el sol, la terra i l’adobament que necessita, segur que creixerà la flor més bonica del món.

Aquest article ha estat escrit per la Vanessa Sanchez, responsable de l’Àrea Social del Club d’Esplai Bellvitge.

Un pensament a “La importància de l’educació emocional”

  1. Benvolgut / Benvolguda

    Abans de res agraïm la seva atenció, ens posem en contacte amb vostè per realitzar la sol·licitud d’una entrevista per a un treball universitari que estem realitzant. Som un grup de 4 estudiants d’educació social de la Facultat Pere Tarrés, concretament estem cursant segon. Agrairíem la seva col·laboració en el desenvolupament del nostre treball, a continuació l’hi presentem el nostre projecte:

    Estem estudiant la influència en els infants i adolescents de desenvolupar habilitats relacionades amb la Intel·ligència emocional (IE). Tenim constància de que ja hi han moltes investigacions científiques que demostren que l’aspecte emocional i l’aspecte cognitiu d’una persona està en constant interacció, per tant, treballar una part, influenciarà l’altre. Per aquest motiu cada cop està més present en l’àmbit escolar la incorporació de tècniques per desenvolupar competències emocionals com: l’auto-control emocional, l’auto motivació o habilitat per una bona interacció social entre molts d’altres. Per aquest motiu, nosaltres volem realitzar un treball d’investigació i aprofundir una mica més sobre la influència d’algunes competències de l’Intel·ligència emocional segons Goleman, concretament ens centrem en l’habilitat de reconèixer les pròpies emocions, l’autogestió d’aquestes, identificació de les emociones de l’altre gent i la capacitat empàtica i volem analitzar si aquestes habilitats poden ser útils com ha habilitats resilients en infants i adolescents en situació de vulnerabilitat social.

    De nou agraïm la seva atenció, indiferentment que ens pugui concedir la entrevista, estem a l’espera de la seva resposta. Fins aviat.

    tel:608657466

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *